Wandelend van Station Moerwijk naar Station Delft

Aanvankelijk was ik van plan de wandeling door Rijswijk en Wateringse Veld (“Rijswijk West”) te laten volgen door een wandeling door meer “oostelijke” stukken van Rijswijk, o.a. door het Rijswijkse Bos en het Elsenburgerbos. Noodgedwongen zouden daar ook grote stukken door minder interessante woonwijken bij komen, en wellicht overlap met de andere ‘Rijswijkse’ wandeling. Wandelaar Ellen van Osnabrugge maakte me er op attent dat van de route van Station Moerwijk via Station Rijswijk en het Elsenburgerbos en dan langs de Vliet naar Delft ook een leuke wandeling was te maken. Ik heb geprobeerd die route uit te zetten en ik ben zelf erg tevreden met het resultaat. Hier wordt deze wandeling dus gepresenteerd, met dank aan Ellen ! We starten bij Station Moerwijk, prima te bereiken per trein, tram en bus, en in de Hildebrandstraat is altijd wel ergens een parkeerplekje te vinden. Van onder het station Moerwijk (een foto hiervan is te vinden bij de wandeling door de Erasmusstrook) wandelen we rechtsom de Hildebrandstraat uit. In Spoorwijk is veel nieuwbouw te vinden, met soms opvallende architectuur – zie bijgaande foto.

 

 

Op de Schimmelweg aangekomen duiken we al snel de groenstroken in, en onze wandeling oogt, ondanks de voortdurende nabijheid van bebouwing, opvallend landelijk en groen. Ook blijven we voortdurend in de buurt van het spoor, dat zijn aanwezigheid kenbaar maakt middels (soms) veel lawaai. Wandelend in de buurt van de Mgr. Willekenslaan doemt plots de trein op, die vanaf het Station Rijswijk de spoortunnel verlaat richting Den Haag.

 

 

 

 

 

 

 

 

De groenstrook wordt steeds smaller, en we bereiken het onzichtbare want ondergrondse Station Rijswijk dat we alleen herkennen door de grote en vele kleine pyramides. Voor de winkelaars onder ons: naar rechts toe bereik je spoedig het grote winkelcentrum In de Boogaard. Na station Rijswijk wandelen we noodgedwongen een stuk door ‘steen’. Tóch is de Lange Kleiweg wel interessant, vanwege de bijzondere architectuur van de diverse gebouwen daar, met o.a. huisvesting van het Shell Laboratorium, het hoofdkantoor van het CBR (pas op voor zenuwachtige examenkandidaten !), en een groot gebouw van Rijkswaterstaat. Aan het eind van deze straat bereiken we de snelweg A4.

 

 

 

 

 

 

 

Na de drukte van de snelweg duiken we onmiddellijk het fraaie Elsenburgerbos in, in mijn ogen het mooiste en meest landelijke park van Rijswijk. Behalve bomen en struiken is hier plaats voor veel waterpartijen, en de eenden en reigers laten zich hier volop zien. Ook is er een heuvelpartij aangelegd, die we op onze wandeling ook moeten beklimmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We lopen nu enigszins van het spoor weg, en na een gedeelte door het bos en een stuk door open landschap bereiken we het Rijn-Schie kanaal, dat hier officieel de ‘Delftsche Vliet’ heet. Bijgaande foto toont het kaarsrechte stuk richting Rijswijk / Den Haag. Hoewel we al een flink eind richting Delft zijn opgeschoten, behoren grote stukken van het omliggende land aan de gemeente Rijswijk, pas kort vóór het ‘Calvé-bruggetje’ begint de gemeente Delft. Het rijtje huizen waar we langs lopen behoort dus ook aan Rijswijk, hoewel de bewoners behoorlijk ver van het centrum van deze gemeente wonen !

 

 

 

 

 

 

 

We blijven niet langs de huizen lopen, maar ‘doen’ nog even een leuk achterommetje door het groen, met daarbij ook uitzicht op de watertoren, alvorens terug te keren naar het kanaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu bereiken we toch echt Delft, alwaar we het grote DSM-complex van de voormalige ‘Gist- en Spiritusfabriek’ kunnen bewonderen, en in de bocht het vanouds beroemde ‘Calvé-bruggetje’ passeren, dat overigens al jaren geleden vernieuwd (en verbreed) is. Let op de oude toegangsdeur van de fabriek met bijbehorende tekst ! We gaan wederom een brug over, steken de drukke Vrijenbanselaan over (gaat hier over in het Wateringse Vest – let op de tram !), en betreden het mooie plantsoen van de Nieuwe Plantage. Dit is duidelijk niet zo lang geleden geheel vernieuwd en opgeknapt, want het oogt hier fris, nieuw en mooi. Even later passeren we het oorlogsmonument in de vorm van een beeld van een vrouw met toorts.

 

 

 

 

 

 

Hierna komen we aan in het oude centrum van Delft. Ik heb hier geen rechttoe-rechtaan route langs de Delftse grachten uitgezet, maar na het bewonderen van de eerste gracht (Geerweg) duiken we, na het “bewonderen” van de oude Paardenmarkt (nu geheel verpest als parkeerplaats), de kleine steegjes in tussen oud- en (opvallend !) nieuwbouw, met daartussenin de fraaie Doelentuin. Pas bij het Rietveld belanden we weer in de Delftse ‘grachtengordel’, en vanaf dat moment is het puur genieten van de aloude architectuur en stadsindeling van Delft.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het Vrouwjuttenland en de Voldersgracht (let op het perfect nagebouwde Vermeer Centrum) betreden we de indrukwekkende Markt van Delft, met de Nieuwe Kerk (met het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van de Oranjes) en het oude Stadhuis. Deze plek leent zich uitstekend voor een kop koffie of een lekkere lunch. We vervolgen onze tocht en via enkele korte stukjes langs grachten belanden we op de Phoenixstraat / het Westvest, waar het meest opvallende (voor de kenners) is dat het oude spoorviaduct geheel verdwenen is nu ook in Delft de trein ondergronds is gegaan. Toch is het station linksvóór duidelijk herkenbaar, omdat het ook nog een grote bovengrondse stationshal heeft. Die bereiken we langs het water met aan de andere zijde het ‘Tulpenveld’ met duidelijk zichtbaar Delfts Blauw-servies. De Sprinter brengt ons in luttele minuten van Station Delft via Station Rijswijk terug naar Station Moerwijk.

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 8,8 km.

Horeca onderweg: De Halve Maan bij Station Rijswijk, Sir Winston Churchilllaan; in Delft loopt de route langs zéér veel horeca, vooral op en rond de Markt; Station Delft

 

Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse en Delftse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Van Station Moerwijk naar station Delft definitief