Wandelend door Zuid-West Den Haag en (een stukje) Westland

Deze wandeling is de derde in onze serie van wandelingen die Zuid-West Den Haag aandoen. Afwijkend van de andere twee is dat deze wandeling ook een (klein) stukje Westland (Wateringen) meeneemt, en ons een glimp geeft van het kassenlandschap, dat over het algemeen (helaas) voor de wandelaar niet zo veel te bieden heeft, vooral vanwege het zeer beperkte uitzicht. Maar economische belangen gaan voor, daar hebben we begrip voor….. We starten bijna aan het einde van de stad, daar waar de bebouwing aanligt tegen de zuidelijke randweg, de N211. Gelukkig voor de bewoners ligt er nog een strook water + plantsoen tussen hun huizen en de drukke weg. Bijgaande foto toont ons dit ‘grensgroen’.

 

 

 

 

 

 

Na het oversteken van de Lozerlaan (het verlengde van die randweg N211 binnen de stad) betreden we al snel een klein kassengebied, dat ons duidelijk maakt dat we in het Westland zijn aangekomen, waar bloemen, planten, fruit en groenten de norm zijn en zeker niet de uitzondering. Wat opvalt is dat er, naast veel kassen, ook zeer veel water te vinden is in het Westland: nuttig voor koeling en voor het vervoeren van de geproduceerde producten, hoewel dat tegenwoordig bijna uitsluitend via de weg (vrachtwagens) gebeurt. Vanuit de stad zijn we wel snel het kassengebied binnengegaan. Dat is helaas niet met rust en stilte gepaard gegaan, want we lopen in de onmiddellijke nabijheid van de N211, die ’s morgens vroeg en ’s middags laat vooral berucht is vanwege de files…..

 

 

 

 

 

 

Na het oversteken van de N211 lopen we terug achter een geluidswal door een leuk plansoentje langs de Rozemarijn in Wateringen, en wandelen daarna door een Waterings wijkje richting de Noordweg, om voorbij de voetbalvelden van VELO de nieuwbouw van Den Haag, genaamd Wateringse Veld, te betreden. Dit is zo’n bekende ‘VINEX-locatie’, en de eerlijkheid gebied te zeggen dat er mooie huizen staan en dat het hier niet verkeerd wonen is, zo lijkt het. Onderstaand een voorbeeld van de soms aparte architectuur en het aanwezig zijn van talloze watertjes, restanten van de oude sloten en vaarten in dit gebied.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via de Hans Lodeizenstraat lopen we dit wijkje weer uit (de literatuur spreekt hier een woordje mee !). Helaas volgt nu een wat saaier recht stuk over de Laan van Wateringse Veld, hoogstens leuk omdat de tram weer eens voorbij rijdt. Op een oudere druk van de CITO-stadsplattegrond die ik bezit staat een leuke doorsteek geprojecteerd vanaf de Hans Lodeizenstraat, langs de terreinen van de Volkstuinverenigingen Johanna en Zonnegaarde, direct naar de Laan van Wateringse Veld, door een groenstrook en over een bruggetje, maar deze doorsteek is nooit gerealiseerd, en dwingt ons om te lopen – jammer. We bereiken de wijk Morgenstond. Eigenlijk een al wat oudere wijk, maar langs de Dedemsvaartweg is nieuwbouw gerealiseerd in de vorm van flats. Tegenover de Steenwijklaan gaan we linksaf een mooi plantsoen door, dat ons langs sportvelden voert.

 

 

 

 

 

Hierna belanden we alweer in Zuid-West Den Haag. De straatnamen eindigen hier op -gaarde, en de oude nieuwbouw uit de jaren ’50 / ’60 van de 20-e eeuw wordt hier langzamer-hand vervangen door modernere huizen. Dat de blauwe reiger oprukt in de stad en brutaal genoeg is om dicht bij mensen zijn voedsel te zoeken is geen nieuwtje, denk ik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste deel van onze wandeling voert ons door een mooi plantsoen-met-brede-sloot door de straten De Gaarde, Ambachtsgaarde en Gravinnendreef. Hier zijn altijd eenden, nijlganzen en dergelijke te vinden, en het is een rustieke straat in deze verder best wel ‘stenige’ wijk. Aan het eind bereiken we nog een vijver, en voortdurend watertjes volgend komen we weer bij de Riddersdreef, ons uitgangspunt. Daar stond onze auto, of we lopen van dat punt naar tram 9 op de Melis Stokelaan of naar de buslijnen 21 en 25, welke hun eindhalte hebben op de Erasmusweg. De foto’s hieronder geven een goede indruk van dit laatste gedeelte van de wandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 7,8 km.

Horeca onderweg: Geen.

Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Zuidwest 3