Wandelend door Voorburg: groenzones en landgoederen

Een verrassende (lijn-)wandeling met veel groen, fraaie landhuizen, een vleugje Romeinse geschiedenis en een lang recht stuk langs het Rijn-Schiekanaal, door alle Hagenaars de ‘Vliet’ genoemd. Voor een deel volgt deze wandeling de officiële Landgoedwandeling Leidschendam-Voorburg, waarvan de verwijzing onderaan deze pagina is opgenomen.  We starten bij de tramhalte van lijn 2 bij NS-Station Laan van Nieuw Oost Indië, waar ook parkeerruimte is. We volgen de Nicolaas Beetslaan, die een leuk wandelpad heeft door een groenstrook tussen de spoorlijn Den Haag – Leiden en de straat, waarbij natuur (wilgenpaadje) en techniek (gigantische electriciteitsmasten) elkaar afwisselen. Bijgaande foto toont beide !

 

 

 

 

 

 

We betreden de langwerpige groenstrook die ‘Park ’t Loo’ heet, in 2018 geheel gerenoveerd. Een leuk begin wordt gevormd door een stijgend rondje om de heuvel heen, met van links naar rechts uitzicht op de spoorlijn, de plek van het voormalige Centraal Bureau voor de Statistiek en een vergezicht over het park ’t Loo met zijn vele vijvers, richting de Vliet en de snelweg A4. Bijgaande foto geeft hiervan een goede indruk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu volgt een kris-kras route door het park, waarbij we enkele drukke verkeerswegen oversteken en uiteindelijk in het laatste stuk van het park ’t Loo uitkomen, dat hier Noteboompark heet. De foto toont de vijver in dit parkje en op de achtergrond zien we toren van de Sint Martinuskerk, die we nog tegen zullen komen tegen het einde van de wandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We lopen om een volgend watertje heen, steken de Noordenburglaan over, doorkruisen het kleine Juliana-Bernhardpark en we belanden op de chique Parkweg, die we voorzichtig oversteken want het is een drukke weg. Via een prachtig toegangshek (niet origineel van hier, lees de tekst op het bord) betreden we park Vreugd en Rust, en ook dit park lopen we door via een kronkelige route. Bijgaande foto toont het park dat niet groot is, maar wel mooi en voorzien van de nodige kunstwerken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was even genoeg groen, we komen uit bij het begin van het Oosteinde, dat we later op de wandeling nog terug zullen zien. Na luttele meters betreden we het eigenlijke centrum van Voorburg, dat zijn oude karakter nog aardig heeft weten te bewaren, veel leuke winkeltjes en horeca tref je hier, de oude kerk én het museum Swaensteijn, een oud pand uit de 16e eeuw. Na allerlei functies te hebben gehad, is het nu opnieuw raadhuis, trouwlocatie (en wat voor een !), en museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We wandelen de Herenstraat helemaal uit, gaan onder de snelweg A12 en de spoorlijn Utrecht – Den Haag door en slaan onmiddellijk rechtsaf, na nog een blik naar links te hebben geworpen waar we het aloude kasteeltje Hofwijck aanschouwen, dat Constantijn Huijgens tussen 1639 en 1642 liet bouwen. Het is nu ook een museum, en ligt ingeklemd tussen snelweg/spoorlijn, de Vliet, en de bebouwing en parken van Voorburg. Bij de Prinses Mariannelaan aangekomen vinden we snackbar/brasserie Stuut, een bekend Voorburgs adres voor een hapje en een drankje. Even pauzeren mag hier, we zijn bijna halverwege. Via de Prinses Mariannelaan betreden we park Sonnenburgh, alweer zo’n klein maar fijn parkje waar we er hier zo vele van kunnen vinden. Het zijn van oorsprong allemaal kleine landgoederen, veelal uit de 17e en 18e eeuw, die later door de gemeente zijn aangekocht en zijn getransformeerd tot kleine wandelparken. Het landgoedachtige karakter blijkt onder meer uit de ronde bruggetjes en de aanwezigheid van rhododendrons – zie de foto.

 

 

Als we het parkje bij het Westeinde verlaten, kunnen we optioneel nog een rondje lopen door het tegenoverliggende  park/landgoed Middenburgh, waarvan we straks de mooie achterkant zullen zien als we langs de Vliet wandelen. We vervolgen onze route door het Westeinde uit te wandelen, het bochtje bij de Fonteynenburglaan te nemen waarbij we de typische kerk en het Diaconessen-ziekenhuis passeren. Daarna wordt het weer hoog tijd voor groen, we wandelen door de parken/landgoederen Arentsburgh en Hoekenburg – vergeet vooral niet de bordjes te lezen die ons informeren over de tijd van de Romeinen, toen hier Forum Hadriani gelegen was, en waarvan door opgravingen nog diverse resten naar boven zijn gehaald. Een klein bruggetje en vervolgens een oude ophaalbrug brengen ons over de Vliet (uitzicht zoals op bijgaande foto, geheel links Huize Hoekenburg) en langs de Westvlietweg.

 

 

 

 

We vervolgen onze tocht langs de Vliet met naar links een fraai uitzicht en rechts van ons (helaas) een drukke verkeersweg, alhoewel we ook de overkant van die weg niet moeten vergeten want ook daar treffen we interessante zaken aan zoals het recreatiepark Drievliet, en enkele landgoederen zoals Zeerust en Dorrepaal. Links van ons parken, huizen en het ziekenhuis die we eerder aan de andere kant gepasseerd zijn, zoals het op bijgaande foto getoonde huis met de merkwaardige naam ‘In de Wereldt is veel Gevaer’. Op de foto is deze naam niet te zien (door de lichtinval), maar in werkelijkheid kunt u de naam vanaf de andere oever prima lezen. Voor nadere uitleg en nog veel méér informatie over de landgoederen verwijs ik naar de site waarvan de link onderaan deze pagina is opgenomen.

 

 

 

 

 

Ondanks de drukke weg die zeer nabij is is dit toch een aardig gedeelte van de wandeling, vanwege de aanwezigheid van de Vliet en de uitzichten aan beide kanten van het kanaal. Nadat we (weer) onder spoorlijn en de snelweg zijn doorgegaan gaan we al spoedig over de Kerkbrug linksaf, en we zijn weer dicht bij het oude centrum van Voorburg. Bij de Kerkstraat (foto) is veel horeca te vinden, en als het enigszins mooi weer is kunt u plaatsnemen op het terras langs de Vliet voor een versnapering. Dat terras is op deze foto nét niet te zien maar ligt aan de rechterkant.

 

 

 

 

 

 

 

We wandelen verder langs de Vliet, aanschouwen de fraai gelegen appartementen en betreden het Park Vreugd en Rust, langs een kleine kinderboerderij, een vijver en het chique (en dure !) restaurant Central Park. Spoedig bereiken we, lopend tussen de rhododendrons, één van de mooiste straten (eigenlijk: lanen) van Voorburg, het Oosteinde. Deze lopen we geheel uit tot aan het RandstadRail-station Leidschendam-Voorburg. Maar niet vergeten de vele fraaie panden te bekijken die we passeren, zoals de huizen Noordervliet, Schoonoord, Vliet en Burgh en Eemwijk. Maar ook de wat ‘gewonere’ huizen hebben vaak een fraaie aanblik, die helaas wordt ontsierd door enkele tussenliggende oudere nieuwbouwprojectjes uit de 2e helft van de 20e eeuw, die het straatbeeld flink ontsieren. Uiteindelijke bereiken we de ‘samenvloeïng’ van de Parkweg en het Oosteinde, en even verderop kunnen we via een trap of de lift het perron van de RandstadRail bereiken, waarvandaan de lijnen 3 en 4 én de Rotterdamse metro ons 2 haltes terug brengen naar het beginpunt, Station Laan van Nieuw Oost Indië. Dat was voorwaar een wandeling met veel groen en een ‘record’ aantal fraaie huizen en landgoederen !

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 9,3 km (exclusief het extra ommetje door Park Middenburg, dat maximaal ca. 600 meter lang is).

Horeca onderweg: in Station Laan van Nieuw Oost Indië – Kiosk met etens- en drinkwaren, diverse horeca-gelegenheden in de Herenstraat, snackbar/brasserie Stuut bij Station Voorburg, horeca aan het eind van de Kerkstraat bij de Kerkbrug.

 

Tekstbronnen: Wikipdia, diverse bronnen van Voorburgse instanties, verenigingen etc.

Zie ook: http://landgoedwandelen.nl/wandelroutes/leidschendam-voorburg/

 

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden:

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Voorburg