Wandelend door Stadsdeel Laak

Achter het station Hollands Spoor lijkt een andere stad te liggen, een stad die menig Hagenaar niet of nauwelijks kent. Hier is sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw veel veranderd, vooral in positieve zin. Nieuwe huizen in wijken die vroeger wel ‘volkswijken’ werden genoemd, daar waar de huisvesting niet altijd van optimale kwaliteit was. Blikvangers zijn de Haagse Hogeschool en het Slachthuisterrein. Minpuntje is hier wel dat deze wijken (Laakkwartier en Spoorwijk) nou niet bepaald overdadig zijn voorzien van groen. Dáár komen we op deze wandeling ook achter. De wandeling start bij het Stadsdeelkantoor Laak, dat gelegen is in het ‘omgebouwde’ Slachthuisterrein. Voor meer informatie en een foto wordt verwezen naar de wandeling ‘Wandelend door de Erasmusstrook en langs de Laak naar Station HS’ welke te vinden is onder “Zuid-West”. De wandeling begint nog aardig ‘groen’ want we starten met een leuk halfverhard pad langs de Laak en lopen richting de wijk Moerwijk en het gelijknamige station (foto hiervan zie dezelfde, genoemde, wandeling – deze wandelroutes hebben een kleine overlap maar we lopen nu in tegengestelde richting).

 

 

 

 

We wandelen langs het Station Moerwijk en onder nieuwe flats door die enigszins verhoogd liggen. Even later bereiken we het relatief nieuwe stadsparkje ‘Hof van Heden’, met vijver, fonteintje en rozenstruiken. Een oase van rust in deze vooral ‘stenen’ omgeving, het ligt hier sinds het midden van de jaren ’90 van de vorige eeuw en de gemeente Den Haag gaf zichzelf er een prijs voor, zó mooi en bijzonder vond men het. Na het verlaten van het parkje lopen we even later door een karakteristiek stukje Spoorwijk: het dubbele poortje in de Schaapherderstraat. De wijk heeft hier een dorps karakter, het toegepaste systeem van bebouwing (goeddeels gebouwd in de jaren ’20 van de 20-e eeuw) in een binnen- en buitenring komt uit de laat 19-e-eeuwse Duitse stedenbouw.

 

 

 

 

 

 

 

Even verderop wacht wel een stukje groen, maar dan lopen we inmiddels wel, ongemerkt, in de gemeente Rijswijk. Het Julialaantje loopt over de strandwal van Rijswijk, een plek waar vroeger kastelen en landhuizen hebben gestaan. overblijfselen zijn nog wel te vinden, zoals het huis Den Burgh. Langs kinderboerderij en hertenkamp bereiken we de Burgemeester Elsenlaan (het Rijswijkse verlengde van de Genestetlaan in Laakkwartier), en via een plantsoentje belanden we in Laakkwartier, gebouwd in de 2e helft van de jaren ’20 van de vorige eeuw. We steken enkele drukke straten over, zoals Oudemansstraat, Jan van der Heijdenstraat en Rijswijkseweg en belanden in de Molenwijk, met ook veel stadsvernieuwing. Daar bereiken we de Trekvliet, met een leuk wandelpad erlangs. Verderop levert dit een mooi uitzicht op van de Haagse hoogbouw in de binnenstad. Nu komt de Laakmolen in zicht. De molen gaat in zijn huidige vorm terug tot 1699 en is extra hoog gebouwd om toch nog wat wind te vangen tussen de (toendertijd) dicht opeengepakte bebouwing. De molen was hard nodig om het overtallig water uit de Laak naar de Trekvliet over te hevelen. IN het plantsoen van de Noordpolderkade vinden we noig het kunstwerk ‘Echtelijke ruzie’, een omgevallen stoel met koffiepot (Klingers, 1988).

 

 

We moeten even terug naar de drukke Rijswijkseweg om via de brug het Laakkanaal over te steken, maar lopen onmiddellijk over de Goudriaankade weer terug om het smalle Havenkantoortje op de hoek te bewonderen. Het charmante gebouwtje stamt uit 1900. Even verderop kunenn we eventueel een extra ommetje maken over een gietijzeren brugje om de Jugendstil-achtige entree van de Tweede Gemeentelijke Gasfabriek (1907) te bewonderen. We naderen het gebied rondom de Haagse Hogeschool, en daarachter het Station Hollands Spoor. Ook hier is de vernieuwingsdrang ( en -noodzaak….) groot geweest. Den Haag wil laten zien dat het ook imposante hoogbouw kan realiseren en dat dit niet voorbehouden is aan Amsterdam en Rotterdam. Het zgn. ‘Strijkijzer’ is een torenflat aan het Rijswijkseplein met 42 verdiepingen en een hoogte van 132 meter, gebouwd door woningcorporatie Vestia. Door de hoogte en de vorm van de bovenkant is dit gebouw van ver te herkennen. Het gebouw bevat appartementen en studio’s en op de bovenste verdieping is horeca. Het werd opgeleverd in 2007. Het is nu niet ver meer naar ons uitgangspunt, het Stadsdeelkantoor aan het Slachthuisplein. We bereiken dit over de terreinen van de Haagse Hogeschool. Hieronder ziet u links het ‘Strijkijzer’, rechts ziet u een impressie van de architectuur op het Hogeschool-terrein. Vergeet ook vooral niet de groene pot te bewonderen op het Hogeschoolterrein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 7,7 km.

Horeca onderweg: Jan van der Heijdenstraat; Rijswijkseweg (bij oversteek Eliasstraat – Cylinderstraat); Paviljoen Kobus Trekweg; rond Haagse Hogeschool en Station Hollands Spoor.

 

Tekstbronnen: Brochure ‘Wandelend door het stadsdeel  Laak’ (Groen en Stedenbouw), Mapje met Jubileumwandelingen Den Haag 750 jaar, gemeente Den Haag, dienst Stadsbeheer en Uitgeverij Open Kaart, 1998; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Laak