Wandelend door Stadsdeel Haagse Hout

In het stadsdeel Haagse Hout heeft iedereen veel groen binnen hand- en dus ook wandelbereik: Clingendael, Oostduin-Arendsdorp, Haagse Bos, Oosterbeek, Reijgersbergen. Al dit groen wordt aangedaan op deze wandeling, die begint bij het Winkelcentrum Mariahoeve aan het Kleine Loo. Aldaar parkeergelegenheid en een halte van tramlijn 6. We starten direct al door een mooi plantsoen en langs watertjes en flatgebouwen lopen we naar de Bezuidenhoutseweg, waar we het landgoed Reijgersbergen betreden, één van de weinige overgebleven open plekjes in een stad als Den Haag. Hier valt vooral de oude warmoeziersmuur op, bedoeld om het mogelijk te maken subtropische bomen en struiken te kweken in de luwte en de bescherming van de warme muur.

 

 

 

 

 

 

 

Op de Leidse Straatweg aangekomen gaan we niet linksaf het Haagse Bos in, maar rechtsaf om bij de horecagelegenheid de Benoordenhoutseweg over te steken, die vanaf dit punt (ook) Leidse Straatweg heet. Nu volgt een enigszins vervelend stukje langs deze drukke autoweg, noodzakelijk omdat een brede sloot ons in de weg zit. Even verderop gaan we rechtsaf en betreden Park Oosterbeek. Dit smalle (voormalige) landgoed, waarvan het landhuis in de oorlog is gesneuveld, doorkruisen we en over een brug komen we het Park Clingendael (16-e eeuw) binnen, vooral bekend om zijn schitterende kleurenpracht van de bloeiende azalea’s en rhododendrons in het voorjaar en zijn Japanse tuin (beperkt geopend). Bijgaande foto geeft een goede indruk van de symmetrische paden en paadjes die midden tussen de rhodo’s doorlopen.

 

 

 

 

 

 

 

De hofstede Clingendael ontwikkelde zich tot een buitenplaats van allure. Het landhuis werd door Filips II Doubleth neergezet, de tuinen werden ingericht volgens de Hollandse variant op de Franse tuinaanleg van Le Notre. Achter het landhuis bevindt zich nog een laat 19-e eeuwse ‘Oud-Hollandse’tuin. De tuinen werden in latere eeuwen door de familie Zocher nog veranderd, voor de vijverpartijen maakten zij dankbaar gebruik van het oude geometrische slotenpatroon. Het landhuis werd in de oorlog als hoofdkwartier gebruikt door Seyss-Inquart en is later bekend geworden vanwege het onderzoeksinstituut Clingendael. Het park verlatend betreden we een mooi stukje Benoordenhout, met opvallende architectuur en enkele fraaie lanen en straten met watertjes en plantsoenen. Zie de foto’s hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

We naderen alweer het volgende stukje groen, met de nadruk op ‘stukje’. Van de landgoederen Oostduin en Arendsdorp is namelijk niet zo heel veel meer over, de gemeente snoepte in de loop van de tijd grote delen weg voor bebouwing. Dieptepunt hier was natuurlijk de massale flat ‘Hoge Duin’, die grote delen van het park het licht wegneemt. De laatste bewoner van Oostduin was gravin van Bylandt. Zij moest in de 2e wereldoorlog op last van de Duitsers haar huis verlaten en zou nooit meer terugkeren. Het huis is afgebroken, alleen de theekoepel resteert; wij lopen er op onze wandeling langs. Wij verlaten het park langs de boswachterswoning. Na het oversteken van de Wassenaarseweg betreden we het ringvormige Rozarium aan het Jozef Israëlsplein, met het opvallende zandstenen beeld van Koningin Emma, ontworpen door Co Brandes (1936), met daarbij beeldhouwwerk van de bekende beeldhouwer Toon Dupuis. Zie de foto hier onder (links). In de Jan van Nassaustraat veel opvallende fin-de-siècle architectuur, zie de foto hier onder (rechts) voor een detail.

 

 

 

 

We komen weer bij de Benoordenhoutseweg, die hier nog Zuid-Hollandlaan ligt, omdat rechts van ons (wij gaan linksaf, en komen daar dus niet) het Provinciehuis ligt. Tegenover ons het Malieveld en na een honderdtal meters zien we een felrood gebouw voor ons. Dit is ‘De Rode Olifant’, een gebouw van rond 1920, en (heel) vroeger het hoofdkantoor van de brandstoffirma ESSO, later nog hoofdkantoor van het bekende advocatenkantoor de Brauw Blackstone. Markant is de zware granieten voet, waarop met donkerrode handvormsteen verder is gebouwd. Sierlijke elementen zoals de olifant hoog boven de entree verwijzen naar de Amsterdamse schoolstijl en ook naar de latere Art Deco.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het oversteken bij de verkeerslichten die ons vooral veel auto’s laten zien, alle op weg naar of komend van de (bekende / beruchte) Utrechtse Baan, die hier begint / eindigt, betreden we het Haagse Bos. Meerdere wandelingen op deze site doen dit oer-Haagse bos aan, maar alleen deze wandeling begint aan de stadszijde van dit park dat toch ook echt een bos is. Hoewel ook van het Haagse Bos stukken zijn verdwenen, is er gelukkig nog voldoende over om een natuurlijke en relatief stille indruk te maken, vooral in het gebied rond de vijvers. Na een doorsteek verlaten we het park weer, om aan de overkant van de Bezuidenhoutse weg Mariahoeve weer te betreden. Door een mooi plantsoen en langs flats komen we spoedig weer terug op ons uitgangspunt, het Winkelcentrum Mariahoeve.

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 10,9 km.

Horeca onderweg: diverse horeca-gelegenheden bij begin-/eindpunt (Winkelcentrum Mariahoeve), Châlet Ten Bosch (Leidsestraatweg), Restaurant IJgenweis = voormalige Theeschenkerij Clingendael (geopend 1 april – 1 oktober), lunchrooms in de Weissenbruchstraat, u loopt er langs (Eigenweiss Weissenbruchstraat 18, The Upside Cafe Weissenbruchstraat 34)

 

Tekstbronnen: Brochure ‘Wandelend door het stadsdeel Haagse Hout’ (Groen en Stedenbouw), Mapje met Jubileumwandelingen Den Haag 750 jaar, gemeente Den Haag, dienst Stadsbeheer en Uitgeverij Open Kaart, 1998; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Haagse Hout