Wandelend door Rijswijk en (een stukje) Wateringse Veld

In 2006-2008 gaf het Hoogheemraadschap van Delfland een leuke folder uit met 8 wandelingen “Langs Delflands water”. Onze wandeling in Rijswijk is afgeleid van de 8e wandeling in deze folder, getiteld “Landgoed, stad en waterwerk” (maar wel alleen het westelijke deel, het landgoed ontbreekt hier bijvoorbeeld, een wandeling die het oostelijke deel omvat zit nog in de planning).

Deze wandeling voert ons, eigenlijk ongemerkt, over de stadsgrenzen naar de gemeente Rijswijk. We starten bij de Sporthal ‘De Schilp’ die gelegen is aan de Schaapweg. Aldaar ruim voldoende parkeergelegenheid en de bushalte van de lijnen 18 en 23. We steken de drukke Generaal Spoorlaan over en langs een veeweide betreden we het park ‘De Voorde’. We lopen eerst langs het huis De Voorde en nadat we de van Vredenburchweg hebben overgestoken wandelen we door het park Overvoorde, waar het huis Overvoorde zich toont in volle glorie (zie bijgaande foto).

 

 

 

 

Nadat we het park Overvoorde en ook nog het park Steenvoorde hebben doorkruist, wandelen we door woonstraten richting het grote winkelcentrum ‘In de Bogaard’, typisch zo’n onoverdekt winkelcentrum van mega-omvang dat heden ten dage nooit meer zo gebouwd zou worden. Op onderstaande foto links een doorkijkje vanaf het centrale plein over de Prins Johan Friso Promenade, richting de Generaal Spoorlaan. In ieder geval is hier een kopje koffie of een broodje te krijgen ! We verlaten het winkelcentrum en over de Henri ter Hallsingel lopen we richting Rijswijk Station. Hier de typische Rijswijkse nieuwbouw uit de 2e helft van de 20e eeuw met zijn flats en gallerijwoningen, afgewisseld door ‘chiquere’ eensgezingswoningen. Zie onderstaande foto rechts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via het (ondergrondse) station en het OV-knooppunt aan de Sir Winston Churchilllaan lopen we door door de muziekbuurt en voorbij een hoge flat steken we de snelweg A4 over, en komen in het weidse Wilhelminapark, waarbij vooral het vele water opvalt – zie bijgaande foto. Voorbij de natuurtuin gaan we rechtsaf en lopen langs alweer water naar de Prinses Beatrixlaan, de weg die Rijswijk met Delft verbindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we de Beatrixlaan bereiken zien we links voor ons de nieuwbouwwijk ‘Sion’, die wij nu niet zullen bezoeken. In plaats daarvan lopen we aan de overkant van de Beatrixlaan terug richting de bebouwing van Rijswijk, en gaan vóór de snelweg linksaf. Als de nieuwbouwwijk gereed is dient zich wellicht een aantrekkelijker alternatief aan dan wandelen langs de drukke Beatrixlaan, dat zal ik zeker in de gaten houden, teneinde de route te verfraaien. Langs de snelweg lopen we terug en even verderop steken we de snelweg over. Op een doordeweekse dag ziet het er (buiten de spitsuren !) dan uit zoals op bijgaande foto.

 

 

 

 

 

 

 

Al snel wandelen we weer door het groen, nl. het Hoekpolderpark, ook voorzien van vele watertjes, kronkelige paden en uitnodigende bankjes. De foto geeft ons een indruk van het water met het centrale bruggetje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Langs het crematorium en de begraafplaats Eikelenburg lopen we via de brug over de Korte of Reijnerwatering de nieuwbouwwijk Wateringse Veld binnen, gebouwd op een stuk grond dat vroeger bij Rijswijk hoorde, maar door het “ingesloten” Den Haag is geannexeerd.Het uitzicht vanaf de brug richting Den Haag geeft een leuke indruk van een oorspronkelijk landelijke omgeving die “ingehaald” is door de stad – zie het opvallende gebouw dat toch echt enkele kilometers verder in Den Haag aan de Leyweg staat. Het gebouw is zó hoog dat het bij meerdere wandelingen, die toch niet helemaal bij elkaar gelegen zijn, op foto’s op de achtergrond figureert.

 

 

 

 

 

 

 

Eerst wandelen we langs de trambaan, maar daarna een stukje door een opvallende nieuwbouwwijk, met heel veel water en mooie huizen. Na het kijkje in deze wijk verlaten we over een bruggetje de wijk weer. Bijgaande foto geeft de moderne, maar ook wel aantrekkelijke, architectuur van deze wijk goed weer. Over een leuk paadje, langs een stadsboerderij en door de nieuwbouwwijken van Wateringse Veld (Den Haag) en de Strijp (Rijswijk) lopen we terug naar de auto of de bushalte bij de sporthal aan de Schaapweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 10,2 km.

Horeca onderweg: Sporthal de Schilp (indien geopend), Winkelcentrum In de Bogaard, bij het OV-knooppunt Station Rijswijk aan de Sir Winston Churchilllaan.

 

Tekstbronnen: ‘Wandelen langs Delflands water’, acht wandeltochten door Zuid-Holland, een uitgave van het Hoogheemraadschap van Delfland; diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden; uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Rijswijk West