De VINEX-wijk Wateringse Veld was tot nu toe karig bedeeld in de bestaande verzameling wandelingen. Toch is het een grote wijk, met mooie huizen en veel groenstroken en water. Tijd dus om daar een fraaie wandeling te maken. We beginnen bij Sporthal en zwembad ‘De Schilp’ in Rijswijk, op dezelfde plek waar de wandeling Rijswijk begint. Door de Rijswijkse nieuwbouwwijk ‘De Strijp’ bereiken we het riviertje met dezelfde naam. Een eeuwenoud watertje, dat altijd de grens vormde tussen Rijswijk en Wateringen. Door annexatie heeft Den Haag zich nu ook een plekje verworven….. Het oude karakter van het riviertje is nog goed te zien, ook zijn enkele van de aanwezige huizen veel ouder dan de nieuwe bebouwing van De Strijp en de Haagse wijk Wateringse Veld (de huizen aan de overzijde).
We bereiken de (Rijswijkse) Sir Winston Churchilllaan, die hier overgaat in het (Haagse deel van) het Oosteinde. We steken over, en gaan rechts van het water lopen door een landelijk stukje Wateringse Veld. Als we ons voorbij de kinderboerderij omdraaien zien we de contouren van Haagse bebouwing in de verte, met als meest opvallend gebouw het stadsdeelkantoor van Escamp, met zijn vreemde schuine bovenzijde. Aan de overzijde van het water werd ten tijde van het samenstellen van deze wandeling (voorjaar 2020) het laatste stukje Nieuw Rijswijk gebouwd, met veel eensgezinswoningen. We steken de trambaan over en vervolgen ons pad langs het water, met links Crematorium Eikelenburg. Bij het eerste bruggetje gaan we naar rechts, de wijk in en langs de ronde flat en steken even verderop de Laan van Wateringse Veld over.
Nu volgt een aardig stukje over een smalle, schuin aflopende dijk, tussen een mooie bomenrij door. We bereiken de voetbalvelden, maar lopen daar, nog steeds over het dijkje, keurig om heen, aan de linkerzijde het industriegebied houdend. Het dijkje af naar beneden, en dan langs het water verder tot het eindpunt van de tram, waar we rechtsaf gaan, wederom langs water, met aan de overzijde huizen in de Wateringse wijk Essellanden. Overigens lopen we vanaf het moment dat we het dijkje ‘bestegen’ op de, enigszins onnatuurlijke, grens van Den Haag en Wateringen, dit alles een gevolg van de annexatie eind jaren ’90.
Waar de tramrails een ‘kronkel’ maken gaan we linksaf en lopen dan dus even in Wateringen, maar na het oversteken van het bruggetje zijn we weer in Den Haag en we volgen dan een schelpenpaadje dat door de groenstrook langs het water loopt, de straat rechts van ons heet Athenesingel, het is hier de ‘Hoofdstedenwijk’. Aan het eind van de straat gaan we (gedwongen) rechtsaf, zien het water veel breder worden, maar wij gaan linksaf het bruggetje over. Hier bereiken we de Bovendijk, een dijk annex weg die al bestond toen het hier nog Wateringen heette en er alleen polderland was. Nu is het een fietspad geworden. Na luttele meters gaan we weer rechtsaf en lopen even later in een mooi plantsoen waar regelmatig watervogels te zien zijn zoals ganzen en aalscholvers. In de verte zien we de contouren en de toren van de katholieke Sint Johannes de Doperkerk van Wateringen.
Alvorens de Herenstraat te bereiken (gaat hier over in het Oosteinde) kunnen we rechts een blik werpen op nieuwbouwwoningen aan het water. Die liggen in Wateringen, maar een paar honderd meter verder begint alweer Den Haag, vaak kun je helemaal niet zien wat nu bij welke stad hoort….. De kerk laten we links liggen, we volgen de kronkel in de weg en gaan even verderop vóór het water rechtsaf, de straat heet hier Vlietlaan maar op officiële kaarten kom ik ook de naam ‘Korte Kwak’ tegen, lijkt me een betere naam voor dit ‘steeg’-achtige korte stukje straat. Op de hoek aangekomen steken wij schuin links het bruggetje over, en nu belanden we in één van de mooiste en meest ruim opgezette gedeeltes van Wateringse Veld.
We wandelen over wandelpaden door brede plantsoenen en zien overal water. Maar dit was al kenmerkend voor deze hele wandeling tot nu toe, steeds liepen we weer langs water. Dit hele gebied is vroeger één grote polder geweest, het ligt hier overal enkele meters beneden NAP. Voor de kinderen een ideaal speelgebied, we passeren ook nog eens een gigantische speeltuin waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren. Hier is mooi ruim gebouwd, dat dient gezegd. We lopen de groenstrook bijna helemaal af en buigen dan naar links, om even door een paar straten te wandelen.
We bereiken het riviertje de Strijp weer, en kruisen onze wandeling van de heenweg bij de ronde flat. We lopen nu weer door de Rijswijkse nieuwbouwwijk ‘De Strijp’ en kunnen de opvallende architectuur bewonderen met zijn rondingen en pilaren van wit cement. Bij de straat met de sierlijke naam ‘Siergaarde’ klimmen we bij de huizenrij ophoog en lopen vóór de huizen langs. De mensen hier hebben een enigszins verborgen en donker tuintje en kunnen via een buitentrap omhoog het huis in, een wat merkwaardige constructie.
De verhoging waar we over lopen heeft links wat bankjes en speeltoestellen, en wordt opgesierd met kleurige beeldhouwwerken, die leuk zijn om te zien. Aan het eind naar beneden, en links in de hoek kunnen we het water oversteken, linksaf en dan schuin rechtsaf een schelpenpad op dat ons door een ‘heuvelachtig’ plantsoen voert, met rechts mooie huizen, waarna we bij het gebouw en de banen van de Jeu de Boules-vereniging onze heenroute bereiken, die ons in korte tijd weer bij de Schilp doet belanden. We hebben een wandeling achter de rug met veel groen en vooral heel veel water, én we hebben de over het algemeen fraaie huizen van de VINEX-wijk Wateringse Veld kunnen bewonderen.
Deze wandeling heeft een lengte van 8,5 km.
Horeca onderweg: Sporthal De Schilp (indien geopend), verder onderweg geen horeca in de onmiddellijke omgeving.
Tekstbronnen: Wikipedia; informatie Gemeente Den Haag (o.a. Gemeentelijke grenzen Den Haag); diverse bronnen.
Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.
Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Wateringse Veld