Wandelend door de Zwethzone

Een beetje een tegenstrijdige wandeling, deze struintocht door de Zwethzone. Aan de ene kant voortdurend het geraas van de auto’s op de zeer dichtbije A4, N211 en N222, aan de andere kant verrassend groen en mooie uitzichten op deze wandeling juist buiten de stad. We starten in de VINEX-wijk Wateringse Veld, dichtbij het winkelcentrum Lage Veld maar ook dicht bij de drukke snelweg A4, zaken die het postzegelformaat van ons kleine landje goed illustreren. Al snel lopen we, vanaf de parkeerplaats, een nieuwbouwwijk in met mooie huizen en een rond appartementengebouw.

 

 

 

 

 

 

 

Langs het appartementengebouw op bovenstaande foto lopen we via een bruggetje het gebied Zwethzone – Hoekpolder binnen, op de grens van Den Haag en Rijswijk. Plotseling oogt het heel landelijk, met rechts een groen gebied met wandel- en fietspaadjes en in de verte Delft en het Westland, en links een brede sloot die de wijk Wateringse Veld inloopt en in de verte de skyline van Den Haag, met de opvallende bebouwing aan de Leyweg waarin o.a. het Stadsdeelkantoor Escamp is gevestigd, een gebouw dat we ook op een andere wandeling van deze site tegenkomen. Bijgaande foto is genomen op dat bruggetje en met dat opvallende gebouw in de verte. We volgen een leuk, kronkelend, onverhard pad door dit gebied.

 

 

 

 

 

 

Na het Hoekpolder-gebied volgt een zeer onaantrekkelijk gedeelte langs de drukke A4 waar we ’s morgens vroeg en ’s middags laat kunnen aanschuiven in de file, maar we laten ons niet afschrikken en blijven de asfaltweg, die notabene zelf niet druk is, volgen. Waar de Noordhoornseweg weer een bocht naar links maakt is deze tegenstrijdige foto gemaakt: terwijl links van ons de auto’s ‘razen’ over de Wippolderlaan toont de foto een lieflijk tafereeltje van een mooie Zweth, met rechts een oude schuit en in de verte de Schaapweimolen, een molen met een verhaal. In 1825 brandde de oude Schaapweimolen af, en deze werd vervangen door een nieuwe molen. Deze bemaalde tot 1944 zelfstandig de polders. In dat jaar werd de molensloot gedempt voor de aanleg van een antitankgracht (het was immers oorlog). In 1959 werd de molen eigendom van de gemeente Rijswijk, die de Schaapweimolen in 1960 restaureerde en in 1988 verkocht aan het Hoogheemraadschap van Delfland. In datzelfde jaar werd de molen 1,5 km naar het westen verplaatst in verband met de aanleg van de A4. In de verte de auto’s op de N211.

 

 

We steken over naar de andere oever van de Zweth en volgen de kade tot café-restaurant ‘De Bonte Haas’, goed voor koffie of een lekkere lunch of diner (op de terugweg komen we hier ook nog langs). Nu gaan we de brug over, en daarna onmiddellijk naar rechts, het fietspad volgend naar ’t Woudt. Oppassen hier, want er mogen ook auto’s rijden. We komen o.a. langs de druivenkwekerij ‘Nieuw Tuinzight’ één van de kas-kwekeijen die er in het Westland nog over zijn en het aloude ambt van het kweken van druiven zoals de Frankenthaler, Boskoops Glorie en de Muscaat van Alexandrië – dat klinkt heel aantrekkelijk (de druiven zijn duur maar ook héél lekker en niet te vergelijken met die goedkope buitenlandse druiven van de supermarkt). We lopen door tot restaurant ‘De Scheepswerf’ en gaan daar de graskade op, het mooiste gedeelte van de wandeling (foto rechts).

 

 

 

 

 

We lopen langs de Zweth met links van ons de Woudse Polder, een vogelbroedgebied. Onze kennis hierover kunnen we vergroten middels de informatieborden aan onze linkerhand. Weidevogels als Grutto, Tureluur, Scholekster en Kievit zijn hier te vinden. Als je zo om je heen kijkt zou je niet zeggen dat je je op een steenworp afstand van de stad bevindt ! Waar de dijk + wandelpad naar links gaat heeft men een paar jaar geleden een bruggetje gemaakt, en nog een bruggetje om de Zweth over te komen. Heel prettig voor de wandelaar, want dit vergroot zijn wandelmogelijkheden enorm. Op de foto het uitzicht op de brug over de Zweth richting De Lier / Westerlee. Aan de rechterkant is nog het gemaal aan de Zweth te zien, dat eventueel kan worden bezocht door een extra ommetje van ca. 100 meter heen en 100 m. terug. Dit (stoom-)gemaal verving in 1881 de tot dan aanwezige molens.

 

 

 

 

We moeten even omlopen over het fietspad om de Lange Watering over te steken. Op de brug staande, met de N222 achter ons, maken we bijgaand plaatje met onder en voor ons de Lange Watering en aan de overkant de Woudse Polder en de kerk van ’t Woudt voor ons. Wat een tegenstelling  !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een stukje over het fietspad gelopen te hebben maken we ons op voor een ‘struinstukje’ door het groen van de Zwethzone met zijn vele watertjes, lopen voorbij de groepsaccomodatie ‘Boerderij Dichtbij’ en duiken weer het groen in. Iets verder moeten we wederom even omlopen over de verharde weg, want we passeren ‘Johanna’s Hoeve’, een oude boerderij verscholen in het groen (deze foto is genomen in de winter, dat is wel duidelijk…..).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een laatste gedeelte door een groenstrook, met links van ons een vijver, brengt ons terug bij de Bonte Haas. Van daar gaat het, via de parkeerplaats, aan de linkerkant van een watertje, terug naar knooppunt 95, dicht bij een plek waar we al eerder waren. De Zwethzone is héél smal, en heeft maar juist bestaansrecht tussen de drukke wegen N222, N211 en A4 en het gebied van Westland en Midden-Delfland, met de brede Zweth als “grensrivier”. Dit dilemma is goed te zien op de laatste foto, waar water, knotwilgen en wandelpad zich ingeklemd zien tussen de N211 met zijn geluidsschermen, en in de verte de oprit naar de A4 (blauwe bord)……… En toch zijn we 10 minuten ná deze foto weer terug op ons uitgangspunt en bijna midden in de stad (nou ja, in de wijk Wateringse Veld).

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 8,8 km.

Horeca onderweg: Nabij het begin-/eindpunt: Winkelcentrum Lage Veld (loop ‘noordwaarts’) en Kentucky Fried Chicken en Subway (loop ‘zuidwaarts’), De Bonte Haas: Zwethkade Noord hoek Dorpskade, bij de bruggetjes over de Groeneveldsche Watering en de Zweth: paviljoen de Zweth.

 

Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Zwethzone

Hier vindt u veel informatie over Midden-Delfland, de Woudse Polder en de Zweth: http://mooi.middendelfland.net/