Wandelend door Benoordenhout en duinbos

Deze wandeling volgt, op het uiterste begin- en eindstuk na, wandelknooppunten van het routenetwerk ‘Hof van Delfland’, en doet dat in het chique Benoordenhout en door duinbos en langs Meijendel. Een zeer groene wandeling, waarbij goed te zien is dat de bebouwing zich hier eigenlijk genesteld heeft in het eeuwenoude landschap van bos en duin, met zijn hoogteverschillen. Zelf vind ik dit een zeer afwisselende wandeling, u hopelijk ook ! We starten dicht bij het monumentale voormalige hoofdkantoor van Shell ‘Hoge Duin’ aan de Oostduinlaan, dat wordt getransformeerd in hoogwaardige appartementen. Een gigantische flat, die eerlijk gezegd in dit groene parklandschap wel een beetje detoneert. Maar eerlijk is eerlijk, het ligt in de bedoeling de appartementen zeer ‘eco’ en zuinig te maken. Op de foto het grote Shell-gebouw, dat nauwelijks op de foto te krijgen is zonder vertekening (groothoek). Via een leuk paadje lopen we langs het landgoed Oostduin en Arendsdorp.

 

 

 

 

We wandelen door de Goetlijfstraat, zo’n straat met typische bebouwing van het Benoordenhout, pakken nog een stukje park mee, en komen dan bij de van Hogenhoucklaan, één van de fraaiste straten van Den Haag met zijn vele groen en statige bebouwing met leuke rondingen en gevels. Zie de foto hiernaast !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ook al zo statige van Montfoortlaan wandelen we door via een leuk paadje tussen de bomen in de zeer brede middenberm. Door de bomen zijn (in de winter, toen deze foto’s zijn genomen) de huizen aan weerszijden nog goed te zien, in de zomer loop je hier, denk ik, door een denkbeeldig bos. Wat een mooie buurt is dit !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We bereiken de drukke van Alkemadelaan, de laan die het Bezuidenhout en het Benoordenhout met Scheveningen verbinden. We steken over en betreden de ‘buitengebieden’ van het eerbiedwaardige park Clingendael, met zijn statige lanen, kronkelige paadjes, Rhododendronstruiken en Japanse Tuin. We blijven nét buiten het park, en lopen langs de aarden wal die de grens vormt van het eigenlijke park. Hierna volgt het fietspad langs de golfbaan tot het fietsknooppunt, hier gaan we linksaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gebied heet hier Groenendaal, met links de hockeyvelden en rechts het clubgebouw van de “Hague Road Runners’. We steken het Theo Mann Bouwmeesterpad over en moeten nu omhoog lopen, met links van ons de velden van de roemruchte Haagse Rugby Club. We steken de Landscheidingsweg over, in feite een verlengde van de Oostelijke Randweg van Den Haag, en bereiken het gebouw van TNO en een zwaar beveiligd NAVO-pand. Daarvóór konden we door een klaphek al rechtsaf, en zouden daarmee de mooie wandeling door Meijendel naar het Pannekoekenrestaurant kunnen maken, maar vandaag doen we dat niet. We volgen de Oude Waalsdorperweg en later het Maurits Kiekpad. Leuker dan het fietspad te volgen is het smalle, half-verharde, voetpad te nemen dat langs het hek van Meijendel loopt, het is eenvoudig te vinden door het zanderige ruiterpad over te steken. Na enige tijd zien we links een gigantisch gebouw met gekleurde vierkanten. Hier stond vroeger de Frederikkazerne, en nog steeds zijn het gebouwen van Defensie, maar ze zien er niet bepaald uit als een kazerne…. (zie de foto hiernaast).

 

 

We wandelen door en bereiken knooppunt 81, met rechts een ingang van Meijendel (zie foto hiernaast). Hier gaan we naar links, steken over en lopen het Benoordenhout weer in, de straat heet hier Maurits de Brauwweg. Even verderop gaan we links tussen de huizen door. Nu bereiken we de ‘diepput’ een verlaging tussen het duingebied met bos, tuinderijen en sportvelden. Hier maken we een verrassend ommetje (de 2 onderstaande foto’s zijn hier genomen) en lopen daarna door het Hubertusduin/Hubertusbos, met veel reliëf, om via de Waalsdorperweg, de drukke Raamweg en een woonstraat de uitlopers van Oostduin en Arendsdorp te bereiken. Een groen paadje met een mooie vijver brengen ons terug naar het oude Shell-gebouw. Hierna is het niet ver meer naar ons beginpunt. Een verrassende en mooie wandeling !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 7,7 km.

Horeca onderweg: Geen !

 

Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Benoordenhout