Natuurwandeling Voorburg

Ik vond een leuke wandeling in Voorburg, getiteld ‘Een wandeling op de NORAH en door groen Voorburg’, van het Haags milieucentrum. Aangepast naar de situatie van nu vindt u de wandeling hier. Hij loopt door de wijk Essesteijn, letterlijk óver de noordelijke randweg de N14, en vervolgens door groenstroken. In dit sterk verstedelijkte gebied (Voorburg heeft eigenlijk niet zo heel veel groen) is dit toch best een aardige en afwisselende wandeling. We starten bij de RandstadRail-halte Voorburg ’t Loo, vroeger halte van de trein naar Zoetermeer. Hier is ook voldoende parkeerplaats te vinden. Al direct bij het betreden van de wijk Essesteijn valt op dat achter de huizen brede groenstroken met speelgelegenheid en veel water te vinden is. Op onderstaande foto’s is dit goed te zien !

We doorkruisen de wijk en steken de Hofzichtlaan over om voorbij Station Mariahoeve te lopen, laten ons korte tijd vergezellen door de spoorlijn Den Haag – Leiden en bereiken de Noordelijke Randweg, die hier onzichtbaar is want door een tunnel gaat. Kenmerkend voor de NORAH (N14) is dat de tunnel grotendeels bóvengronds is, een ‘neptunnel’ dus ! Vooral bedoeld om geen (geluids-)overlast te veroorzaken, en een goede plek om te bouwen. En dus is er gewoon een nieuwbouwwijk verrezen op en rond deze randweg van Den Haag. Met best wel mooie huizen, dat is op bijgaande foto te zien.

 

 

 

 

 

 

 

We steken de Mgr. van Steelaan over, waar de auto’s kunnen kiezen om de tunnel in te gaan of richting Rijswijk of Voorschoten te rijden. Met ook nog eens een tramlijn erbij is het een drukte van belang – zie bijgaande foto, niet echt de impressie van een ‘natuurwandeling’ ! Aan de overkant van de Mgr. van Steelaan lopen we langs de brandweerkazerne weer naar boven en wederom wandelen over de tunnel, met nu links van ons fraaie appartementsgebouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het eind lopen we met een grote boog om de skatebaan heen, gaan linksaf en over een bruggetje en we bereiken de zeer drukke Noordsingel. Aan de andere kant van de skatebaan zagen we nog de ‘resten’ van het Groot Zijdepark, waarvan helaas een flink deel is komen te sneuvelen bij de aanleg van de NORAH. Toch maar even een foto op deze site, om te laten zien dat we toch echt af en toe wel van wat groens kunnen genieten…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Langs sportvelden, huizen en een oude boerderij en middels een ommetje door het ‘spannende’ Park Sytwende (met verre uitzichten op een windmolen, veel water, stenen, kunstwerken en een heuvel) bereiken we een groenstrook waar de molen ‘De Vlieger’ ons reeds van verre begroet met zijn wieken. Als u meer wilt weten over deze oude molen gaat u maar zoeken op Internet, ik verklap vast dat de molen hier eigenlijk helemaal niet thuis hoort maar oorspronkelijk in de Veen- en Binckhorstpolder stond. Pas in oktober 1989 is de molen naar dit ‘vrijgekomen’ plekje in de polder Essesteijn verplaatst !

 

 

 

 

 

 

 

Langs het water lopen we onder de oude Zoetermeerlijn door, tegenwoordig natuurlijk de RandstadRail naar Zoetermeer en Rotterdam. Daarna volgt weliswaar een gedeelte door een woonwijk, maar het zijn statige huizen en we wandelen door een mooie groenstrook met water en oude bomen, dus onaangenaam is het niet – zie bijgaande foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna bereiken we de groenstrook die Voorburg dwars doorsnijdt, van de spoorlijn Den Haag – Leiden tot de Vliet (het Rijn-Schiekanaal). In Oud-Voorburg heet het hier Park Vreugd en Rust, maar in het nieuwere gedeelte heet deze, vrij smalle, strook ‘Park ’t Loo’. We zigzaggen er doorheen, en dat het hier een voormalige polder betreft is te merken aan het vele water, maar vooral aan het feit dat het, na een flink regenbuitje, overal erg drassig kan zijn. In het voorjaar van 2018 zijn er dan ook volop grondwerkzaamheden aan de gang, o.a. met de bedoeling alles op te knappen en de paden wat stabiliteit te geven wat betreft de waterhuishouding zodat wandelaars hier ook onder wat nattere omstandigheden terecht kunnen.

 

 

 

 

 

 

Het laatste gedeelte van de wandeling voert ons via de Bruijnings Ingenhoeslaan en een leuk paadje door het water naar de spoorlijn (RandstadRail), waarlangs we terugkeren naar de halte Voorburg ’t Loo. Maar dit alles doen we niet nadat we een blik hebben geworpen op het immense voormalige kantoor van het Centraal Bureau van de Statistiek aan de Prinses Beatrixlaan, dat al jaren (het CBS ging in 2008 naar Leidschenveen in Den Haag) stond te verpieteren voordat er een definitief plan kwam: er komt nieuwbouw bovenop een parkeergarage, bestaande uit hoog- en laagbouw. Met 60.000 vierkante meter was dit het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland…..

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 7,0 km.

Horeca onderweg: Snackshop ‘De Sprinter’ bij halte Voorburg ’t Loo (aan de zijde van de halte richting Zoetermeer/Rotterdam), Kwalitaria Aegonplein in de hoek van het Aegonplein aan de andere zijde van het Station Mariahoeve (ca. 200 meter van de route), diverse horeca in het Winkelcentrum Julianaplein naast Park ’t Loo (ca. 100 – 200 m. van de route).

 

Tekstbronnen: Wandeling afkomstig van het Haags Milieucentrum (samenstelling Tom Loorij); Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Natuurwandeling Voorburg