Een rondje door het Zuiderpark

In het mapje met (6) wandelingen door Haagse Stadsdelen dat de basis vormde voor deze website werd het Stadsdeel Escamp vertegenwoordigd door een “Dwaalroute door het Zuiderpark”. Deze wandeling is een iets aangepaste variant hiervan, en het is de kortste wandeling van allemaal. Het park werd aangelegd in de jaren ’20 van de 20e eeuw en het werd diverse malen aangepast en uitgebreid, waardoor de definitieve opening pas plaats vond in 1936. Eind 20e eeuw vond een grootscheepse restauratie plaats. Het is een groot en afwisselend ‘Volkspark’, met o.a. grote speelweiden (bekend van het popfestival ‘Parkpop’, jaarlijks in juni), een rozentuin, een bloementuin, een openluchttheater, een arboretum met bomen uit tal van landen, een schooltuin, een kruidentuin etc. Het FC Den Haag-stadion is jaren geleden al verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een Sportcampus met een opleidingscentrum en een binnen- en een buitenstadion. We beginnen onze wandeling op de Loevesteinlaan, waar vooral de Doorenbosheuvel opvalt, gemaakt van puin uit de 2e Wereldoorlog. Bijgaande foto toont het uitzicht vanaf de heuvel richting de hoge woonflat, die vrij recent werd gebouwd.

 

We betreden het park zelf, en lopen om de grote (karper-)vijver heen. Daarbij komen we ook door een stukje van het zgn. ‘landengebied’, waar bomen uit alle delen van de wereld zijn geplant, dit werd al in de begintijd van het park gedaan dus er zijn bomen bij van zo ongeveer 100 jaar oud. In het park zijn ook veel beelden te zien. Bijgaande foto toont een beeld dat aan de noordzijde van de grote vijver staat. We maken een rondje om het Openluchttheater heen, lopen even gelijk op met het mini-stoomtreintje dat hier (in het weekeinde) rijdt en steken de Johanna Naberweg over. De onnderstaande twee foto’s zijn op dit gedeelte van de route genomen. Aan de rechter foto is goed te zien dat de foto’s van deze wandeling in het zeer vroege voorjaar zijn genomen !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wederom lopen we langs een grote vijver, en aan de andere zijde ervan zien we de zeer grote speelweiden liggen, waar wordt gevoetbald, gebarbecued, en in de winter eventueel geschaatst, dan wordt minstens één van de speelweiden onder water gezet om een (hopelijk vlakke) ijsvloer te creëren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We lopen door de bloementuin, en na het passeren van restaurant-café Soba betreden we het Rosarium, vooral midden in de zomer een prachtig plekje met de rondgang, het beeld en de rozenperken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We wandelen om de hertenkamp heen, en daarna een stukje langs de rondweg die door een groot deel van het park loopt en waar héél vroeger de auto’s nog mochten rijden (!). Langs de speeltuin Ot en Sien komen we bij de uitgang van het Zuiderpark die naar het Soestdijkseplein voert, en we betreden de fraaie hellingtuin die het ‘de Villierskopje’ wordt genoemd, genoemd naar een Zuidafrikaanse gezant in Den Haag. Tussen de bloemen staat het beeld ‘De Fluitspeler’ van Lidy Bouma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het loont de moeite deze wandeling op een doordeweekse dag te maken, want dan is het mogelijk het laatste gedeelte van de wandeling te doen via de Heimanshof, een fraaie landschappentuin met leuke doorkijkjes, laantjes, mooie bomenrijen en een rustige tuin met een boog, banken en een zonnewijzer. Helaas is de Heimanshof alleen op weekdagen geopend van 9:00 uur tot 16:00 uur. In het weekend moet de minder interessante optie via de Henriëtte Roland Holstweg genomen worden. Langs de kruidentuin en het gebouw van de Stichting Klein Dierenteelt bereiken we de Marie Heinenweg, en langs de Manege en de voormalige Eendenkooi bereiken we het beginpunt van de wandeling.

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 4,3 km.

Horeca onderweg: Café Boom bij het Openluchttheater, Restaurant-Café Soba nabij de speelweiden en het Rosarium, Cafetaria ‘Het Hapje’ bij de ingang van het Zuiderpark aan de Vreeswijkstraat (ca. 50 meter van de route).

Tekstbronnen: Brochure ‘Wandelend door het stadsdeel Escamp’ (Groen en Stedenbouw), Mapje met Jubileumwandelingen Den Haag 750 jaar, gemeente Den Haag, dienst Stadsbeheer en Uitgeverij Open Kaart, 1998; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Zuiderpark