Een ommetje door Houtwijk, Rosenburg en Nieuw-Waldeck

Een kort ommetje vanuit Loosduinen, waar de auteur van deze site woont, vanaf de katholieke kerk aan het begin van de Loosduinse Hoofdstraat, aan het einde van de Oude Haagweg, via wijkparkjes in Houtwijk, het terrein van Parnassia dat vroeger Ros(z)enburg heette, en via Nieuw Waldeck terug. Nog geen 5 kilometer lang, dus dat kan je in ongeveer een uur lopen. De start is bij de katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. De kerk werd in 1880-1881 in een periode van slechts 18 maanden gebouwd naar ontwerp van Evert Margry, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Een neogotische basiliek, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Hoewel veel kerken in Den Haag de laatste jaren zijn gesloten, heeft deze kerk de tijd doorstaan en na enige restauraties toont de kerk weer haar karakteristiek interieur met zijn houten gewelf, gebrandschilderde ramen en kruiswegstaties. Achter en naast de kerk, waar nog een hoop land niet was bebouwd, verrees allereerst in 1890, eveneens van de hand van architect E.J. Margry de eerste katholieke school in Loosduinen: de Sint Petrusschool. In 1907 werd het St. Leonardusgesticht voor de Zusters van de Voorzienigheid en een meisjesschool, de Mariaschool (huidige adres: Burg. Hovylaan 8) gebouwd. In 1929 werd er een kleuterschool, de Sint Jan Bewaarschool gebouwd, door architect Straver. In 1932 kwam er een tweede meisjesschool genaamd Leonardusschool (Burg. Hovylaan 10) en een meisjespatronaat. Een patronaat is een soort Rooms-Katholieke naschoolse opvang, die activiteiten verzorgde. Oorspronkelijk woonden er ook nonnen (zusters) in de gebouwen. Zij vertrokken definitief uit het complex in 1959. In 1985 werd het Haags Pop Centrum opgericht door de Gemeente samen met enkele popmuzikanten. Vanaf die datum is het centrum gevestigd in het oude St. Leonardusgesticht aan de Burg. Hovylaan 12. Het pand werd van binnen grondig verbouwd en de voormalige klaslokalen dienen al meer dan dertig jaar als oefenruimtes voor bands. Het gebouw van het meisjespatronaat ,dat ook wel Laetitiazaal heette, heeft lange tijd voor de Loosduiners als buurtcentrum gediend en is uiteindelijk ook bij het Haags Pop Centrum getrokken. In 2012 werden de bij het vernieuwde HPC betrokken panden gerenoveerd waardoor er nog meer oefenruimtes bij zijn gekomen.

 

 

 

 

 

 

Wij wandelen langs de vaart die de Burgemeester Hovylaan begeleidt, slaan noodgedwongen rechtsaf en zien de flats bij de Jan Le Griepstraat voor ons, een buurtje dat vernoemd is naar verzetsstrijders uit de 2e Wereldoorlog die uit Loosduinen kwamen. In de periode tot de jaren ’60 van de vorige eeuw was hier de Loosduinse groentenveiling gevestigd, de schuiten kwamen over water en voerden de groenten via de Hovylaan en de Oude Haagweg / Loosduinseweg richting Den Haag Centrum. Bij het bruggetje steken wij over en langs het fietspad lopen wij een klein stukje terug, alvorens via het plantsoen Houtwijk te betreden. Wandelend langs de vaart zien wij o.a. nog het St. Jozefkerkhof (gesticht in 1835) met de in 1939 herbouwde kapel. Wij wandelen door het wijkparkje Bokkefort, gaan via het fietspad richting de Houtwijklaan, steken over en vervolgen onze tocht langs het fietspad naar het andere wijkparkje ’t Kleine Hout. Beide parkjes worden door ons kort bezocht. Zie de foto’s hieronder.

 

 

 

 

Wij steken de drukke Oude Haagweg over (opletten, men rijdt hier hard) en betreden het terrein van het oude Rosenburg (‘Rozenburg’ mag ook). Al vanaf 1885 was het landgoed vestigingsplaats van het Geneeskundig Gesticht voor Krankzinnigen, een voorloper van de huidige Parnassia Groep. Het landgoed zelf is ouder want in 1775 werd de eerste steen gelegd voor de Buitenplaats ‘Oud Rozenburg’ waarbij de op dat moment aanwezige (primitievere) Hofstede Rosenburgh werd afgebroken. Dit alles lag in een duin- en veengebied een eind buiten de stad Den Haag. De Haagse schepen Mr. Johan François van Byemont, die van 1781 tot 1783 burgemeester van de Hofstad zou zijn, ging de buitenplaats bewonen. (Oud) Rozenburg kent ook nog een zwarte bladzijde, want vanaf januari 1943 vonden hier deportaties plaats van Joden vanuit een psychiatrisch ziekenhuis. Hun lot staat niet helemaal vast, maar hoogstwaarschijnlijk zijn allen omgekomen in Auschwitz.

 

 

 

 

Via een plantsoentje aan de Toscaninistraat, we bevinden ons ondertusen in de wijk Nieuw-Waldeck, steken we de Maurice Ravelweg over en door een speeltuintje en over een bruggetje belanden we in de typisch architectuur van deze wijk, met zijn nauwe straatjes, poortjes en watertjes. Zie de foto hiernaast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We lopen over een enigszins ‘verborgen’ paadje langs een sloot die Nieuwe-Waldeck van de Tuinen-buurt scheidt. Waarschijnlijk is dit al een eeuwenoud watertje dat in dit gebied van Duin en Veen liep in een periode dat er nog geen sprake was van bebouwing. Op een smal paadje tussen flats en de maisonettewoningen-met-metalen-buitentrap die zo typisch zijn voor deze wijk komen we, onder wederom een poortje door, terug bij ons uitgangspunt, de kerk aan de Loosduinse Hoofdstraat, aan het eind van de Oude Haagweg. Een leuke ‘sluip-door-kruip-door’- wandeling door dit stukje van Den Haag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling heeft een lengte van 4,8 km.

Horeca onderweg: Geen.

 

Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.

Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Houtwijk Nieuw Waldeck