De Haagse VINEX-wijken Wateringse Veld, Ypenburg en Leidschenveen zijn mooi ruim aangelegd, met vaak prachtige huizen, maar geen van alle zijn ze voorzien van een “echt” park. Omdat de wijken tamelijk nieuw zijn en voor mij relatief onbekend (als je er niet woont of op bezoek gaat heb je er niet zoveel te zoeken…..) is het best wel lastig om een leuke wandeling in elkaar te zetten. Van de 3 genoemde wijken is Leidschenveen het kleinst en meest compact, en daar kostte het me niet veel moeite een leuke wandeling in elkaar te zetten, die voorzien is van veel ‘groen’ en toch ook wat van de architectuur laat zien. We starten bij de halte Leidschenveen Centrum van de RandstadRail (zowel de Haagse als de Rotterdamse versie, even verderop splitsen de lijnen zich richting Zoetermeer resp. Rotterdam). Hier is ook het (enige) winkelcentrum van de wijk. Daar kun je de eerste 2 uur gratis parkeren, dat zou juist voldoende moeten zijn voor deze wandeling. Vanaf ons beginpunt zien we de Laan van Leidschenveen die dwars door de wijk loopt met de sporen van tram 19 erlangs, met daarboven het RandstadRail-station. We beginnen met het aflopen van de Laan van Leidschenveen.
Na het bewonderen van het ROC, de stadsboerderij en een huizenrij slaan we linksaf en bereiken een eerste waterplas, niet de laatste vandaag. Hier is een leuke groenstrook (gedeeltelijk overblijfselen van het oorspronkelijke landschap – zie de foto hiernaast), maar al spoedig lopen we weer tussen de nieuwbouwhuizen.
We bereiken de Veenweg. Dit is een eeuwenoude weg. Op de topografische kaart van 1888 staat ze al aangegeven, lopend van Nootdorp naar Wilsveen en daar rechtsaf slaand richting Zoetermeer. Er was zelfs een gehucht Veenweg (gemeente Nootdorp), niet meer dan een paar huizen. Aan deze weg staan nog een aantal mooie, oude boerderijen, maar er worden nieuwe huizen tussengezet zodat het steeds lastiger wordt het aloude karakter te zien. De erlangs lopende vaart geeft de weg wel veel sfeer.
Lang kunnen we niet genieten van de Veenweg, want al vrij snel slaan we rechtsaf om het fraai gelegen Kerkpolderpad af te lopen. Zo te zien is dit ook al een oud weggetje langs een wellicht ook oude vaart, maar nu is ze mooi verdiept gelegen langs water en geeft ons de mogelijkheid de huizen in deze wijk te bewonderen. We lopen alsmaar rechtdoor, passeren een groot speelplein en aan het eind een sportveld rechts van ons, maar omdat we verdiept lopen is dat niet te zien (op zaterdag of zondag wellicht wel te horen…..).
Aan het eind gaan we NIET rechtdoor door het tunneltje richting Roeleveen en Zoetermeer, maar in plaats daarvan keren we min of meer linksom en lopen langs water en langs de sporen van de RandstadRail weer (schuin) terug, over een leuk graspad en later achterlangs huizen. Links van ons aanvankelijk een heuvel, met daarop aan het eind een kapelletje, en even lijkt het alsof we door een Zwitsers bergweitje wandelen. De heuvel is echter een voormalige afvalberg en nu een geluidswal, en de kapel is een kunstwerk van Laurens Kolks en Dennis Lohuis, en niet echt in gebruik als kerk. Op Internet vind ik: ‘Een schijnkapel als een statement, een metafoor voor onze tijd, waarin lege en leeglopende kerken de norm zijn’. Maar wel leuk !
We bereiken de Veenweg weer, en hebben hier min of meer het eerste van de twee rondjes door Leidschenveen afgerond. Door een tunneltje passeren we de sporen van de RandstadRail-lijnen, en hier zien we kunst van geheel andere aard. Graffiti, maar officieel goedgekeurd en van hoge kwaliteit. De betrokkenen (gemeente, wijkbewoners en kunstenaars) leggen het zelf uit – zie de foto hiernaast. Via een brug steken we de drukke Zoetermeerse Rijweg over en beginnen aan ons tweede rondje.
Onmiddellijk gaan we rechtsaf en lopen door een mooie groenstrook die gelegen is tussen de bebouwing en de Zoetermeerse Rijweg, die ver van ons weg wordt gehouden middels een natuurlijke geluidswal, die én de herrie weghoudt én het geheel een landelijk en natuurlijk karakter geeft. Gras, speeltuintjes, water, een wandelpad én uitzicht op de huizen aan de overkant, het ziet er vriendelijk uit. Aan het eind gaan we linksaf en lopen even door een woonstraat, maar spoedig bereiken we de lange Libelsingel (die verderop enkele malen van naam verandert). De foto hiernaast toont het karakter van deze weg: aan de ene kant woontorens, aan de andere kant rijtjeshuizen.
Om dit gedeelte van de wandeling niet te saai te maken heb ik hier enkele extra ommetjes in de wandeling opgenomen. Eerst lopen we rechts langs enkele van de flats die we op bovenstaande foto zien, en later lopen we om een school heen waar sprake is van bijzondere architectuur en kunst: een soort ‘onderdoorgang’ en een leuk beeld van een dromedaris en een meisje. Om het basketbalveldje heen komen we weer terug op de Libelsingel en lopen deze weer af tot de Veenweg, die we wederom betreden maar dan in de andere richting.
Door een open gedeelte met links een nog te bebouwen veld en rechts een grote waterplas bereiken we, langs de tramsporen lopend, het beginpunt van de wandeling op de hoek van het winkelcentrum. Vanaf het laatste gedeelte van onze wandeling hebben we een goed uitzicht op het grote, roodgekleurde, gebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al járen geleden van Voorburg naar hier verhuisde. Dit ‘dubbele rondje’ door Leidschenveen heeft ons een goede indruk gegeven van de bebouwing, maar ook van het vele groen en water in deze wijk.
Deze wandeling heeft een lengte van 7,1 km.
Horeca onderweg: In het Winkelcentrum Leidschenveen diverse winkels en horeca.
Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.
Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.
Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Dubbel rondje Leidschenveen