Op deze verrassende wandeling blijven we voortdurend dicht bij de drukke stadse wegen, straten en pleinen en toch lopen we vooral door groenstroken en langs water. Zelfs voor de ras-Hagenaar zal deze wandeling verrassende perspectieven geven, daar ben ik van overtuigd ! We starten bij het begin-/eindpunt van tramlijn 9 in Vrederust, halte De Dreef. We lopen een stukje door Den Haag Zuid-West, maar verlaten al snel de straat om het plantsoen met veel water dat grenst aan de Lozerlaan te doorkruisen op weg naar de Erasmusweg, die wij helemaal tot het begin (bij de spoorlijn Den Haag-Rotterdam) gaan volgen. Dat doen we echter niet op het trottoir langs deze kaarsrechte verkeersroute, maar middels smalle groenstroken met verrassende doorkijkjes die we aanvankelijk naast de weg (Erasmusstrook), en later in het midden (pad langs het water) af wandelen. Wat we dan zoal zien is duidelijk middels de foto’s die hiernaast en hieronder zijn weergegeven. Op de foto links het pad door de Erasmusstrook op het gedeelte Wippolderlaan (N211)-Ambachtsweg, hieronder afbeeldingen van het pad in de buurt van de Dedemsvaartweg en de Leyweg. Dat je dwars door de stad loopt zou je aan deze foto’s niet zeggen !
Na de Leyweg bewandelen we nog zo’n verborgen paadje door de groenstrook, onzichtbaar vanaf de Erasmusweg, en bij de drukke Loevesteinlaan steken we over en vervolgen de route tot aan de spoorlijn Den Haag – Rotterdam via een paadje – plankier – paadje tussen het water en de trambaan van lijn 16. Op de foto zijn zowel paadje, planker als tram te zien, en rechts ziet u een glimp van de typische bebouwing van dit gedeelte van Den Haag, de wijk Moerwijk (u weet wel, van dat liedje ‘Oh Oh Den Haag’). We passeren enkele karakteristieke straten uit deze wijk zoals Betje Wolffstraat en Aagje Dekenlaan, en moeten oppassen voor de tram en het drukke verkeer als we het Erasmusplein oversteken.
Het pad zet zich op dezelfde wijze voort en al snel zien we de spoorlijn, of liever gezegd de fel-oranje overkapping van het station Moerwijk, gelegen op een viaduct op de grens tussen de gelijknamige wijk Moerwijk en Spoorwijk. Het station werd geopend op in 1996. Om verloedering tegen te gaan, is boven de trappenhuizen een feloranje doorzichtige constructie geplaatst (zo meldt Wikipedia).
Wij gaan weliswaar onder het spoor door, maar bezoeken op deze wandeling toch niet de wijk Spoorwijk maar gaan direct na de tunnel naar links om langs de Haagse wijngaard (!) en de brandweerkazerne het gebied Laakhaven te bereiken, vanouds een gebied met industriële activiteit. Dat kunt u op de foto ook wel zien. Nóg wel, want men plant hier de lege stukken vol te bebouwen met bedrijven, bedrijfsterreinen en woningen (met uitzicht op het water).
Nu betreden wij het stroomgebied van het riviertje de Laak. De Laak is een eeuwenoude veenstroom die door Den Haag loopt. Via de Laak werd het water afgevoerd richting de Haagvliet. De Laakmolen en de Broekslootmolen hadden tot taak het overtollige water in de Noordpolder in de boezem van de Vliet te malen. De wijk rond het riviertje heet het Laakkwartier. De naam ‘Laak’ komt vaker voor als naam voor een water. Het woord heeft een samenhang met de riviernaam Lek. Het plantsoen rondom de Laak heeft men gelukkig redelijk breed gehouden, zodat van het water en de omliggende beplanting veel te zien is en de huizen redelijk worden afgeschermd. Weer zo’n onverwacht groen plekje in deze dichtbevolkte en dichtbebouwde stad.
Wij genieten van het groen en het uitzicht over het water met veel bomen en planten en dieren, en ter hoogte van het voormalige Slachthuisterrein klimmen we de oever op, en tussen de huizen van dit nieuwbouwproject staan we plotsklaps oog in oog met een fraaie, industrieel aandoende, overkapping. Het slachthuisterrein en deze overkapping zijn een ontwerp van niemand minder dan de beroemde Italiaanse architect Aldo Rossi en werden in 1988 gerealiseerd. We lopen langs de oude toegangspoorten van het slachthuis en op de brug over het water langs de Neherkade genieten we van het imposante uitzicht op Haagse Hogeschool, Megastores en de omliggende hoge bebouwing. We steken de trambaan over en belanden (op weekdagen) tussen de krioelende studenten van de Haagse Hogeschool, die ons vanzelf begeleiden naar de achterkant van het station Holland Spoor. Via de tunnel bereiken we het stationplein met zijn nieuwe perrons uit 2018, en kijken zo op het ‘Strijkijzer’. Hier is ook de tramhalte van lijn 9, die ons zo nodig terugbrengt naar Den Haag en eindhalte De Dreef. Einde van een verrassende wandeling van een kleine 8 km.
Deze wandeling heeft een lengte van 7,75 km.
Horeca onderweg: Koffiehuis Berestein, Beresteinlaan 204 (Ambachtsweg hoek Erasmusweg); iets van de route af: Cafetaria ’t Oude Gemaal, Loevesteinlaan 484-492; veel horeca rondom Haagse Hogeschool en Station Hollands Spoor.
Tekstbronnen: Diverse uitgaven met betrekking tot Haagse natuurgebieden, uitgaven van de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag; Wikipedia; diverse bronnen van Haagse instanties, verenigingen etc.
Klik op onderstaande link om de beschrijving van de wandelroute te downloaden.
Download pdf-bestand voor volledige routebeschrijving: Zuidwest 1